Filminspelning – kunskap, kreativitet och kvalitet.

En sk. cam-slide riktad mot scenen Filmen Barfotarop

Filminspelning – kunskap, kreativitet och kvalitet.

Igår spelade vi in vår filmtrailer, eller teaser som det också kallas när det är ett sammanhängande stycke ur en film. Att göra en filminspelning av några minuters färdig film på en dag är ganska utmanande och kräver en hel del kunskap och kreativitet från många människor inom många olika områden.  Att kunna skapa något som håller god kvalitet på en enda dag är ganska utmanande.

Uppe med tuppen

Gårdagen startade strax innan 07.00 med att rigga upp strålkastaren som skulle vara dagens sol, mängder av ställningar för att hålla olika “flaggor” (skärmar med olika ljusgenomsläpplighet) för att kunna skilja ljus och mörker och skapa intressanta scener, rökmaskinen för att skapa atmosfär, sandsäckar för att hålla saker på plats i blåsten, kamerastativ och “cam-slide” för panoreringar och många fler saker. Scenerna och spelplatserna hade redan gjorts i ordning under dagen före. Klockan 08.00 började vi filma. Scenerna spelas inte in den ordning de kommer i filmen. Det är vilken scen, vilken tid på dygnet, vilka skådespelare som skall vara med, vilka kameravinklar som skall tas och massa annat som spelar in när man lägger inspelningsschema.

Tystnad tagning!

I vår första scen, en utomhus löp-scen, är det bara en skådespelare som medverkar. Hela språngmarschen delas upp i flera delar där vi filmar närbilder, bilder framifrån och bakifrån och panoramabilder från olika platser och vinklar. I den slutliga klippningen kanske alla dessa tagningar blir 10-20 sekunders färdig film.

För att få “rätt” ljus i scenen behövde den svaga sol som orkat upp blockeras, så efter skådespelare och 1:e kameraman springer 2:e kameraman med en “flagga” för att blockera sidoljuset. Här ville vi ha lite “ha-bråttom” känsla i fotot så ingen kamerastabilisator används. De 2-3 sekunder av filmen som kommer bli resultatet av denna tagning kommer alltså att bli lite guppiga för att få fram denna känsla.

Till denna scen behövdes inget ljud spelas in utan löpsteg och bakgrundsljud läggs på efteråt. Annars hade en ljudtekniker också löpt med riktandes en mikrofon monterad på en lång bom mot skådespelarens fötter.

Så här kan det se ut när kameramännen själva filmas med en mobilkamera.

48 tagningar

Dagen fortsätter i ett rasande tempo där de totalt 48 tagningarna av de olika scen-delarna filmas från 2-4 olika vinklar. Både utomhus och inomhus i olika lokaler. Mat lagas och äts, alla skådespelare kläs av och på och av igen, ljus och ljud packas och flyttas och sätts upp igen, “tystnad tagning”, scener filmas, ljud och ljudeffekter spelas in, osv.

Klockan 22.00 är klara med det material vi behöver för dessa minuters film som vi ville skapa idag.

Efterarbete

Nu skall materialet efterarbetes. Det skall klippa och redigeras, ljud och bild skall synkas och musik skall läggas in. För och eftertexter skapas och sen – om ett par veckor – får vi och ni se det färdiga resultatet.

Tack!

Vi vill tacka alla skådespelande, barn och vuxna, hela inspelningsteamet och alla föräldrar och andra som hjälpte till. Ni gjorde en makalös insats igår. Tack för att ni gör filmen Barfota Rop möjlig!!!! Vill du också vara med och stödja filmen? Titta hur du stödja oss här.

Håll utkik här och gilla vår Facebook sida för att få info om när du kan se den spännande trailern!

1 KOMMENTAR
  • KG Mattsson

    Kul att se hur det går till

Kommentarer är stängda.